Suosi Suomalaista

Suosi Suomalaista oli joku Suomen yrittäjien mainos kamppanja, jossa yritettiin saada Suomalaiset ostamaan suomalaisia tuotteita.

Kaunis ajatus, yritän itsekin suosia Suomalaista sen minkä kerkiän, tässä pienessä yrityksessänikin, helppoa se ei ole.

Tässä muutama esimerkki.

Olen koettanut löytää sopivan toimittajan jolta voisin tilata mustaa anodisoitua alumiinilevyä, sopivan kokoisiksi paloiksi leikattuna. Tästä sain idean kysyä asiaa pikasuutarilta. Näin tein, vastaus ei ollut ihan sitä mitä halusin, eli mistä he tilaavat. Hän kuitenkin lupasi kysyä puolestani ja palata asiaan heti seuraavalla viikolla. Siitä on nyt kolme viikkoa, ilman mitään yhteydenottoa.

No en lannistunut, kaivelin netistä firman, laitoin sähköpostia ja vastaus oli, että tulee Tanskasta, hinta oli vielä kohtuullinen, mutta rahdit olivat kilohinnan mukaan jotain 13€ kilo ja itse olisi pitänyt leikellä 1000x2000mm levyistä paloja. No se ei ollut ihan se ajatus, eli ei kauppoja.

Lisää kaivelua ja löytyi firma joka leikkelee myös, mutta levyt ovatkin enää 500mmx1000mmm, jolloin niitä levyjä tarvitaan kaksinkertainen määrä, plus että nyt levystä tulee liikaa hukkapaloja, hinta nousi liian ylös. Jos tilaa Tsekeistä samaa kamaa, saa sen 1/4 hinnalla, toki tulee rahdit päälle, mutta silti ollaan hinnassa jotain alle 1/2. Ei kauppoja, ei kukaan tule ostamaan minulta 4x kallimmalla samaa kamaa ja vielä pitäisi tehdä jotain voittoakin, että firma pyörisi.

No, keksin (lue luin facebookista) sitten, että natriumtiosulfaattia voi käyttää akkuveden kanssa kiinniteenä. Sitä minulla sattui olemaan, mutta sitä menee 200g/1l, joten sitä tarvitaan lisää. Löysin muutaman paikan jossa oli myynnissä, kaikkiin olisi pitänyt rekisteröityä, tai sitten listahinnat olivat sellaisia, että en tiedä miten myynti sujuu.

Löysin yhden johon rekisteröidyin, sain sähköpostia, jossa kerroottin ensimmäisenä, että osta kuluttajapuolelta ja paitsi jos haluaisin ostaa isomman määrän, mitä se sitten tarkoittaakaan. Laitoin vastineen, että kuluttajapuolella ei ole tätä tuotetta ja mitä mahtaa tarkoittaa tuo heidän mainitsema suuri erä. Tiedän, kuulostaa pikkumaiselta, mutta koska olen myös testaaja, tällaiset epäselvät speksit, no, eivät ole kovin mukavia.

Tänään sain vastineen, se menee näin: Kemikaalien tuotevastaava pyysi kysymään, että löytyykö teiltä lupa kemikaalien tilaamiseen. Jos lupaa ei ole, sitä voi tiedustella Tukesilta. Jos lupa löytyy voimme myydä teille. 557705 Natriumtiosulfaatti-5-hydr. 500 g NETTO hinta on 11,00€ (alv 0%).

Tässä kohtaa ihmettelin aavistuksen tätä pyyntöä luvasta kemikaalien ostamiseen, koska olen ostanut aika lailla kovempaakin kemiaa kuin tuo natriumtiosulfaatti, ilman että minulta kyseltiin mitään kemianostolupaa. Toki koska siitä on nyt pari kolme vuotta, päätin googlettaa Tukes ja kemian ostolupa.

En löytänyt mitään mikä olisi viitannut lupaan kemian ostoon, mutta kemian myyntiin löytyy ohje, sekä kemian varastointiin jälleenmyyjän osalta.

Tässä tarkka kopio Tukesin sivuilta kemian jälleenmyymisestä:
Myrkyllisten kemikaalien vähittäismyyntiin liittyy vielä erityisiä määräyksiä, jotka koskevat säilyttämistä myyntiä varten, luovuttamisen edellytyksiä, luovuttamista apteekista.
Myrkyllisellä kemikaalilla tarkoitetaan välittömästi myrkylliseksi, kategoriaan 1-3 luokiteltua kemikaalia. Pääkallomerkki ja vaaralausekkeet myrkyllisyydestä auttavat tunnistamaan myrkyllisen kemikaalin.

Sitten se tärkein osa:
Muista nämä, kun myyt myrkyllistä kemikaalia
Myrkyllistä kemikaalia saa luovuttaa vain 18 vuotta täyttäneelle henkilölle. Poikkeuksena on polttoaine, jota saa luovuttaa iästä riippumatta. Metanolipitoista polttoainetta saa kuitenkin luovuttaa alle 18-vuotiaalle henkilölle vain, jos henkilöllä on holhoojan kirjallinen suostumus.

No, nyt on kyse tällaisesta kemikaalista jonka myrkyllisyys on luokiteltu käyttöturvatiedotteessa näin.
Aineen tai seoksen luokitus
Ei vaarallinen aine kansainvälisen harmonisoidun luokitus- ja merkitsemisjärjestelmän (GHS:n) mukaan.

Tätä ainetta ei ole luokiteltu vaaralliseksi direktiivin 67/548/ETY mukaan.

Muut vaaratekijät – ei yhtään

Että semmonen myrkky.
Ei tullut kauppoja tässäkään tapauksessa, jos kemian tilaamisen kanssa Puolasta on ollut joskus hankalaa, niin Suomessa se tuntuu olevan mahdotonta, ainakin tämän yrityksen kanssa.

Sitten se bonus, jos nyt joku keksi mistä saisin kohtuullisella hinnalla mustaa 0,5-1mm paksuita anodisoitua alumiinilevyä valmiiksi kokoon leikattuna, aivan sama mistä päin Eurooppaa, vielä niin, että rahdit eivät nousisi mahdottoman koviksi, niin tarjoan 140€ kuvauksen ilmaiseksi.

Saa jakaa.

Maksuvaihtoehdot toimivat nyt

Maksuvaihtoehdot toimivat nyt, ne on myös testattu.

Eli myös Paypal Checkout, sekä Klarna korttimaksu tai tilaa ja maksa myöhemmin on mahdollista sitä kautta.

Miksi lähdin tähän? No Holvi on ihan kiva palvelu, mutta sielläkin kaikki maksaa, niin rahan vastaanottaminen, kuin rahan lähettäminen eteenpäin, esim itselle, jos on tehnyt hankintoja omalla kortilla.

Lisäksi kun on tuo iZettle, niin myös se firma ottaa omansa välistä. Eli siinä lähtee kaksi kertaa alkuperäisestä summasta rahaa, joten tässä säästän nyt edes yhden siivun. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot.

No niin, se siitä, nyt vaan täytyy yrittää saada tuo verkkokauppa hieman fiksummaksi, kuten saisi tuotteet kategorioiden alle, niin että verkkokaupassa ei näkyisi kaikki tuotteet kerralla, vaan kategoriat.

Sillä aikaa, ei muuta kuin ostoksille 🙂

Uusi verkkokauppa

Uusi verkkokauppa olisi nyt sitten avattu, ainoa mikä ei vielä toimi on tuo Klarna maksu. Mutta kunhan sekin saadaan toimimaan, niin voi maksaa myös sitä kautta, mutta nyt on valittavana myös maksu noudettaessa, sekä SEPA tilisiirto,

Samoin postikulut tilauksissaovat kiinteät 35kg saakka, ilman toimituskuluja myös nouto mahdollista. Heti kun löydän jostain toimittajan alumiinille, niin otan myös valmiiksi leikatut alumiinilevyt mukaan, kiinnitettä myöskään vielä ei ole saatavilla. Mutta katsotaan mitä siihen keksitään.

Eli pysykäähän kuulolla uusistya tuulista.

Edelleen on muutama paikka Märkälevy kollodion työpaja 21-23.9 jäljellä

Märkälevy kollodion työpaja 21-23.9

Märkälevy kollodion työpaja 21-23.9

Se olisi taas aika pitää märkälevy kollodion työpaja, nyt pidemmällä varoitusajalla, sekä kurssin kestolla, alkaen perjantai iltapäivästä.

wetplateMärkälevy tekniikka syrjäytti muut tekniikat 1850-luvulla. Tämä tekniikka vaati tekijältään huolellisuutta ja kemian tuntemusta, sekä rajoitti työskentelyä ateljeen ulkopuolella, toki jotkut kuvaajat myös tuolloin selvisivät myös kenttäolosuhteissa, kuten nyt vaikka Yhdysvaltain sisällissodan aikaan, jolloin paljon kuvia otettiin ihan sota olosuhteissa.

Tehdasvalmisteiset emulsiopinnoitetut kuivalevyt korvasivat tämän hitaan ja vaivalloisen tekniikan 1880-luvun alussa.

Työpajassa opetettava menetelmä on märkälevy kollodion ja kuva valotetaan mustalle alumiinilevylle.

 

TYÖPAJALLA ET TARVITSE OMAA KAMERAA!

Alla on suuntaa-antava kurssiohjelma, josta ilmenee alkamis- ja päätösajankohdat, kaikkea muuta voidaan kurssin kuluessa muuttaa tarpeen mukaan.

Kurssin aikataulu: 21-23.9

Opettaja: Valokuvaaja Raimo Dahl
Opetuspaikka: Helsinki, Tapaus Ry, Viertolantie 2
Päivä ja kello:
Pe: 16.00-19.00 (Teoria: työnkulku, kemiat/turvallisuus/kuvaus)
La: 10.00-18.00 (Teoria / työpaja: työnkulku, kemiat/turvallisuus/kuvaus)
Su: 10.00-18.00 (Työpaja, kuvien jälkikäsittely)

Lauantaina ja Sunnuntaina pidetään tunnin lounastauko, lähellä on muutamia ruokapaikkoja joista on mahdollisuus ostaa ruokaa, kuten pari pizzeriaa ja ravintola China-Man, joka tarjoaa kiinalais-tyyppistä ruokaa. Myös omia eväitä on mahdollista nauttia yhdistyksen tiloissa. Jääkaappeja löytyy muutama, joihin omat eväät voi laittaa, samoin mikroaaltouuneja löytyy kaksi kappaletta, joissa lämmittää omia eväitä.

Työpajan oppimateriaalin lähde: Eri lähteitä. Jaetaan kurssilla henkilökohtaisesti.

Kurssimaksu: 250€/hlö, osallistujamäärä max.6 hlö/kurssi (sis. ALV 24%)
Sis. Opetus, materiaalikulu + käytettävät kemiat, tuloksena 2kpl 13x18cm kokoista alumiinista kuvaa vernissattuna.

Työpajan aikana mahdollisuus tarvittaessa maksaa lisä-materiaalista, jos haluaa ottaa useamman kuvan, 20€/kuva (13x18cm kuvakoko).

Myös kaikkien tarvittavien kemioiden osto mahdollisuus kurssin jälkeen.
Pyydän ilmoittamaan etukäteen mahdollisesta kemiatarpeesta, jotta osaan varautua.

Huomaathan että hopeanitraatti on sotkevaa, eli työpajalle sellaiset vaatteet joiden sotkeutuminen ei haittaa.  Suojaavat hanskat (nitrilli) tulevat kurssin järjestäjältä. Kurssilla käydään läpi myös kollodionin sekoitus lauantaina aamupäivän aikana käytännössä.

Kurssin voit ostaa Holvi verkkokaupasta.
https://holvi.com/shop/hopeaajavaloa/

Modifikaatiota

Eli, mitä tarvitaan kun halutaan modifioida 9x12cm filmikasetti 9x12cm lasilevylle.

Harmittaa kun en tallentanut kaikki työvaiheita, vain lopputuloksen, pitänee hankkia oikeasti joku action kamera, jolla sais kuvattua vaikka timelapsea omista tekemisisitään. Se että onko se kiinnostavaa on sitten jo toinen tarina.
Joka tapauksessa, viime syksynä tuli Mäntsälästä hankittua 2kpl 9×12 filmikasettia ajatuksena modata niistä märkälevypidin kuten suuressa maailmassa ovat tehneet, he tosin käyttivät kuviosahaa, mutta mulla on huonoja kokemuksia pikkutarkasta duunista sen työkalun kanssa, joten päätin tehdä asiat toisin.

Yhtäkaikki, tavarat jota siihen modaamisen tarvitaan ovat, pieni metalli-poranterä (2,5mm), akkuporakone, rautasaha, hyväsydäminen naapuri jolla ruuvipenkki, jos olet tehnyt niinkuin minä, eli hävittänyt sellaisen aikoinaan “muka” fiksuna. Eli jos taas omistat ruuvipenkin, ei hätää, et tarvitse naapuria.

Disclaimer
Nämä ohjeet siis vain ja ainoastaan filmikasetille joka on laitettu kasaan pienillä pop-niiteillä.

1. PORAA POPNIITIT HUITSIN NEVADAAN, NIITÄ ON SITTEN KAIKEN KAIKKIAAN KAHDEKSAN (8)
1B UNOHTUI, OTA SE TEIPILLÄ KIINNI OLEVA ALAOSA JOHON SUOJAPELTI MENEE SISÄÄN JA JOKA KÄÄNTYY
2. REVI TAUSTAPELTI POIS, MUTTA MERKKAA SITÄ ENNEN REUNA MIHIN AUKKO LOPUU
3. POISTA SIVUILLA OLEVAT FILMIN OHJAIMET
4. SAHAA OHJAIMESTA TOINEN PUOLI POIS, ETTÄ LASILEVY JÄÄ MAKAAMAAN TOISEN PUOLEN PÄÄLLE
5. SAHAA TOINEN OUOLI, MUTTA TARKASTA ENNEN SAHAAMISTA USEAMPAAN KERTAAN ETTÄ SAHAAT OIKEAN PUOLEN
6. SAHAA TAI JOS OMISTAT PELISAKSET, TAUSTAPELLIN/PELLIT POIKKI SIITÄ AUKON REUNAN KOHDALTA
7. SAHAA KÄÄNTYVÄSTÄ OSASTA SE LIRPAKE POIS JOKA ESTÄÄ LASIA SOLAHTAMASTA PAIKALLEEN, TÄSSÄ ONNEKSI EI OLE VÄLIÄ KUMMALTA PUOLELTA SEN SAHAAT
8. KASAA KOKO HELAHOITO TAKAS KÄYTTÄMÄLLÄ JOKO LIIMAA TAI MUTTERIA JA PULTTIA

Tosin toimii se varmaan ilman kasaan laittamistakin, mutta pysyy osat paikallaan paremmin, jos sen tekee.
Seuraavaksi sitten video, joka ei todennäköisesti edelleenkään sovi herkimmille katsojille. joita on se 2. Eli toinen teistä ei sitten katso. Mutta vielä ei ole videota, joten ei hätää.

Samalla tuli eilen tarkastettua kunnolla filmikasetit joita sain kasan Virosta viime syksynä, 13x18cm kokoa olevia, niistä kolme käy suoraan kameraan, ja yksi on oikeen märkälevy pidin, joka aukeaa saranoilla, hieno homma saada sellainen.
Siihen voi tehdä vaikka 9x12cm adapterin, niin voisi kuvailla yhdellä kameralla kahta eri formaattia.

Niin ja onhan mulla myytävänäkin parit objektiivit. laitan niistä lisää tietoa kun kerkiän, ne on nyt vain tuolla FB puolella myynnissä. Yksi kattaa 12×15 tuuman kuvakoon ja toinen 14×17 tuuman kuvakoon. Isomman hinta on 600€ ja pienemmän 300€

Pirtu loppuu kohta ja kemiaa

Pirtu loppuu kohta, eli siis tämä eestin maalta tuotu “pirtu”. Täytynee lähteä käymään taas autolla sielläpäin. Joskus oli ajatus, että olisin käyttänyt tai ainakin kokeillut bioetenolia, olin jopa yhteydessä yhteen firmaan.

Siellä oltiin kovin avuliaita, että he lähettävät minulle testiin yhden litran bioetanolia. Ainoa vain ettei heistä sen koommin ole kuulunut. No ei se haittaa, menee tämä näinkin, täytyy vain tilata matka, käydä paikallisessa K-raudassa ostoksilla. Pensselinpesuainetta saa sieltä halvalla.

Täällä kun tämäkin on tehty vaikeaksi, jos haluaa edes lievästi denaturoitua pirtua, se on hakemuksia hakemuksien perään, jotta voi edes hakea lupia, saati että ne saisi. Hakeminenkin maksaa, plus että tietenkin myös tämä denaturoitu pirtu maksaa enemmän kuin Tallinnan K-Raudassa 😀

Ja syy miksi se on kohta loppu, on toki siinä, että olen tehnyt paljon kemiaa. Kuten nytkin, on vernissaa tuolla tulossa pari litraa, enemmänkin sitä olisi tietysti voinut tehdä varastoon, mutta nyt ei pysty.
Onhan se toki hyvä määrä, siitä riittää niin omaan käyttöön, kuin myyntiin.

 

 

Märkälevykuvaus työpaja

Märkälevykuvaus (Wet Plate – Kollodium) työpaja

Märkälevytekniikka syrjäytti muut tekniikat 1850-luvulla. Tämä tekniikka vaati tekijältään huolellisuutta ja kemian tuntemusta, sekä rajoitti työskentelyä ateljeen ulkopuolella.
Tehdasvalmisteiset emulsiopinnoitetut kuivalevyt korvasivat tämän hitaan ja vaivalloisen tekniikan 1880-luvun alussa.

Työpajassa opetettava menetelmä on märkälevy-kollodium ja kuva valotetaan mustalle alumiinilevylle.

 

KURSSILLA ET TARVITSE OMAA KAMERAA!

Alla on suuntaa-antava kurssiohjelma, josta ilmenee alkamis- ja päätösajankohdat, kaikkea muuta voidaan kurssin kuluessa muuttaa tarpeen mukaan.

Kurssin aikataulu: 21-22.4

Opettaja: Valokuvaaja Raimo Dahl
Opetuspaikka: Helsinki, Tapaus Ry, Viertolantie 2
Päivä ja kello:
La: 10.00-18.00 (Teoria: työnkulku, kemiat/turvallisuus/kuvaus)
Su: 10.00-18.00 (Työpaja, kuvien jälkikäsittely)

Molempina päivinä pidetään tunnin lounastauko, lähellä on muutamia ruokapaikkoja, kuten pizzeria ja ravintola China-Man, joka tarjoaa kiinalaista ruokaa

Kurssin oppimateriaalin lähde: Eri lähteitä. Jaetaan kurssilla henkilökohtaisesti.

Kurssimaksu: 200€/hlö, osallistujamäärä max.6 hlö/kurssi (sis. ALV 24%)
Sis. Opetus, materiaalikulu + käytettävät kemiat, tuloksena 2kpl 13x18cm kokoista tintype kuvaa vernissattuna.

Kurssilla mahdollisuus ostaa lisämateriaalia tarvittaessa jos haluaa ottaa useamman kuvan.
Myös kaikkien tarvittavien kemioiden osto mahdollisuus kurssin aikana.

Huomaathan että hopeanitraatti on sotkevaa, eli kurssille sellaiset vaatteet joiden sotkeutuminen ei haittaa.  Suojaavat hanskat tulevat kurssin järjestäjältä. Kurssilla käydään läpi kollodionin sekoitus ainakin teoriassa. Jos aikaa on, voidaan käydä myös käytännössä.

Kurssin voit ostaa Holvi verkkokaupasta.
https://holvi.com/shop/hopeaajavaloa/

Verkkokauppa avattu

Eli päätin tehdä verkkokaupan Holvin avulla, siellä kun onnistuu myös maksaminen, ei tarvitse alkaa itse vääntämään verkkokauppaa tähän WordPressiin.

Toki sekin on mahdollista ja jopa verkkomaksujen integrointi on mahdollista, mutta vaatii jo sitten koodaamista sun muuta, miksi keksiä pyörä uudelleen, kun joku sen on jo tehnyt, varsinkaan jos siitä ei sen kummempaa tule. Toki jos nyt joku tietää/osaa tehdä sen integroinnin tähän WordPressiin näppärästi, saa toki ilmoittautua. Olisihan se ihan hienoa että se toimisi tässä. Mutta nyt mennään tällä.

Verkkokauppaan löytyy nyt linkki myös Facebookista. Alkuun sieltä voi siis ostaa lahjakortteja kuvauksiin, mutta myöhemmin tulen lisäämään myös kemia myynnin suoraan sinne. Lisäksi on ajatus myydä sitä kautta myös kursseja, kunhan saan materiaalin ja ajan valmiiksi sitä varten. Eli olkaahan kuulolla siihen liittyen jos kiinnostusta löytyy, joka tapauksessa kevään aikana olisi tarkoitus kaksi päivää kestävä kurssi järjestää.

 

Kallista

Hopeanitraatti on taas loppu, joten ajattelin tilailla sitä taas Keten chemicalsilta. Mutta mutta, olipas hinnat nousseet sitten elokuun, samoin tosin olivat pakkauskoot pienenneet. 1 kilon hinnaksi tulisi jo toista tonnia reilusti, jopa Mamutilla oli 100g hinta halvempi. Täytyy alkaa katsomaan muualta sitä sitten.

Muut kemiat voi vielä tilailla sieltä, toistaiseksi.

Eilen kävi miellyttävä pariskunta kuvattavana, otettiin potretit molemmista. Tänään otetaan yksi potretti ja huomenna sitten vielä kolmen perheen yhteispotretit, kiirettä pitää, kiitos siitä.

Lisäksi tein taas keitokset (Old workhorse) Pekalle Vaalaan. Lähtee heti ensi viikolla sinne päin. Kiitoksia tilauksesta taas.

Purukumilla me paikkasimme sen

Matin autosta on rengas puhjennut ja purukumilla me paikkasimme sen, sanottiin lastenlaulussa. No ihan purukumilla ei kuitenkaan tehty nyt mitään, mutta kumilla kuitenkin.

Ongelmana oli viritys jalustassa, jossa keskiputken halkaisija on pienenmpi kuin kamerapään, joten olin jossain vaiheessa laittanut kaksipuoleista paksua teippiä, alumiinilevyn paloja ja kuumaliimaa jotta putki olisi paksumpi ja saisin kamerapään kiristettyä.

Toimihan se varmaan vajaan vuoden verran, mutta nyt se viritys alkoi löystymään ja Virossa ollessani, se aiheutti jo ongelmia, kun ei kamera pysynyt paikoillaan kun kasetin laittoi kiinni kameraan.

Ensin mietin muoviputkea, mutta sopivaa ei löytynyt ja kun oli asiaa muutenkin motonettiin, niin sieltä löytyi kumiputkea, josta sahasin palasen, halkaisin sen ja otin palan välistä pois. Nyt kamerapää istuu hienosti, varalle ostin vielä kierretappisarjan ja muutaman aluslevyn, jos ei muuten ala pysymään niin sitten laitetaan aluslevyt ja pultilla kiinni päältä, ei heilu enää. Mutta ainakin nyt tuntuu tukevalta.

Aina silloin tällöin joutuu tekemään muutoksia, kun ei ole varaa oikeaan Riesin jalustaan 😀 Seuraava hankinta on sitten pyörät jalustan jalkojen alle, lukoilla varustettuna, helpompi liikutella ja pysyy paikallaan.