Operaatio linssiryhmien puhdistus

Operaatio linssiryhmien puhdistus alkoi eilen. Luin Facessa jutun, jossa oli irroitettu linssiryhmät toisistaan puhdistusta varten.

Miksi pitäisi linssiryhmät saada irti toisistaan? Normaalisti ei ole tarvetta, mutta kun objektiivilla on ikää yli 100v, on siitä linssiryhmien liimaukseen käytetty canadan balsami alkanut irtomamaan ja aiheuttaa kuvaan sumeutta. Minulla kun nyt sattuu olemaan tällainen RR (rapid rectilinear) objektiivi jossa tätä separointia esiintyy aika tavalla, ajattelin mikä jottei, ei pitäisi olla iso rasti.

Vasemmalla näkyy linssin reunassa tuota, tuo ei vielä ole se pahin kohta. Avasin objektiivin, eli otin linssiryhmät irti, mutta siinäpä se sitten olikin. Nepä eivät lähdekään noin vain irti siitä objektiivin osasta missä ne ovat. Niissä on pieni rengas pitämässä niitä kiinni, eikä se rengas lähdekään noin vain irti. Google on mainio hakukone, mutta silloin kun et tiedä oikeaa sanaa mitä olet hakemassa, siitä ei ole juurikaan apua. No tarpeeksi monta kertaa kun yrittää, niin jossain vaiheessa onnistuu lähelle, josta voi sitten alkaa tarkentamaan hakua ja lopulta löytyy se mitä haettiin.

Seuraava ostos on sitten tesräsharppi, jonka saa lukittua tiettyyn asentoon, sillä pitäisi saada linssistö irti, jotta pääsee laittamaan ne ksyleeniin liukenemaan. Jos tämä onnistuu, laitan taka elementin linssistön eri purkkiin liukenemaan. Ettei mene sekaisin, niissä kun ei lue, että kumpi on kumpi. 🙂

Ksyleeni ei ole kallista, tai riippuu mistä ostaa. Motonetissä se oli karvan vajaa 7€/l, lisäksi hyllyssä piti olla 12l. Ainoa vain, että kun pääsin Vantaan Motonettiin, ei hyllyssä ollut ainuttakaan, kaveri tarkasti että kaiken kaikkiaan pitäisi olla joku 35l, yhtään ei vain löytynyt. Pitänee tilata verkkokaupan kautta, kun ei noihin tavaratalojen saldoihin ole lainkaan luottaminen. Ostin sitten Prismasta, joka oli siellä kylläkin 2x kalliimpaa.

Kamera projekti ei ole myöskään edennyt, alajyrsin oli huollossa kaksi kuukautta. ja kaverilta lainassa ollut oiko/tasohöylä on rikki, pitäisi varmaan hankkia oma. 230v oiko/tasohöyliä ei juurikaan löydy käytettynä, 400v kolmivaihe virralla toimivia olisi, mutta kun ei ole sitä komivaihetta autotallissa. Sen vetäminen sinne maksaa varmaan enemmän, kuin uusi 230v oiko/tasohöylä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.