Salamasynkronointi ateljeekameraan

En ole hetkeen kirjoitellut, siihenkin on syynsä, mutta ei siitä sen enempää.

Mutta sitten itse asiaan. Olen jo pitkään haaveillut salamasynkasta ateljee kameran kylkeen, samoin kuin toimivasta sulkimesta. Ensin tuli suljin ja siihen tein sitten salamasynkan.

 

Se ei ollut ihan niin yksinkertaista kuin kuvittelin, ensin piti löytää jostain synkkaportti. Purin vanhan toimimattomnan kameran, mutta siinä oli synkkaportti, laitettuna alumiiniseen tynnyrin muotoiseen runkoon, joten se ei sitten kelvannut. Seuraavaksi purin toisen, nyt bakeliitista vamistetun kameran, siitä sain rautasahalla irti synkkaportin ja kuparisuikaleen. Näistä pitäisi sitten saada valmistettua salamasynkka. Ei muuta kuin kolvi ja kuumaliima pistoolia käyttämään.

 

Tässä kuvassa on kupariliuksa kiinni, tähän kolvattiin kiinni piuhanpää, joka tuli synkkaportin sisältä tulevaan piuhaan kiinni. Nyt oli sitten toinen piuha kahdesta kiinni. Mutta, sitten tulikin tenkkapoo, kolvaaminen ei onnistu alumiiniin, ainakaan meikäläisellä. Olis pitänyt olla jotain lisäainetta, mutta kun ei ollut, niin toisen piuhan pää tuli kiinni ruuvin alle joka puolestaan laitettiin kiinni koteloon, joka puolestaan tuli tuon komeuden päälle. Kun suljin aukeaa, niin jousi joka on kuvassa, laskeutuu ja aiheuttaa oikosulun osuessaan kupari liuskaan ja salama laukeaa, kun synkkapiuha on kiinni.

Seuraava vaihe oli saada sitten se viimeinen pää kiinni synkkaportin runkoon, mutta koska sekin oli alumiinia, ei tina tarttunut siihenkään. Joten laitoin palasen kuparia alle ja koko roska kiinni toisiinsa kuumallimalla, Piuhan pää tuonne kuparipalan ja synkkapotin alle ja kuumaliimaa perään. Nyt se oli kiinni, testiä peliin ja salama välähtää, kun suljin aukeaa. Hienoa, vaikka itse sanonkin, olishan joku varmaan tehnyt siitä kauniimman, mutta menettelee. Ja kuinka moni voi sanoa omistavansa ateljee-kameran jossa on samalasynkka.


Ja jottei menisi aivan pelkäksi höpöttämiseksi, niin tässä on todiste, toimii. Otin itsestäni selfien märkälevytekniikalla käyttäen 2x3000ws voimaosaa salamapäällä ja tasoitin valoa varjopuolelta kapalevyllä. Hieman hankalaa oli arvioida tarkennus, kun ei voi samaan aikaan tarkentaa kameraa ja istua mallina, mutta mielestäni onnistui ihan hyvin

Jalusta ja filmikehitystä

Ei nyt ihan uusi, mutta ainakin tukeva. Jalusta on joku Riesin malli johon on tehty uudet jalat, painoa on sen verran, ettei yhdellä kädellä nostella tuosta noin vain.

Jalustaa piti modata vielä hieman, eli poistaa putken päästä sellainen pyöreä lätkä. Sahaamisessa menikin vähän pidempään, kun se pää jota sahasin olikin umpinainen. Kamerapäänä toimii nyt sitten Tiffen SH-200 PRO Tilt pää. On iso, tuohon voi huoletta laittaa vaikka nyt tuon 10×12″ puukameran lasin kera, ei heilu eikä huoju, tuossa päässä on vielä kallistusmahdollisuus sivulle. Jos nyt joku tuollaista kaipaa isolle kameralle, niin kannattaa ottaa yhteyttä Salamaselänteelle ja kysyä, niitä jäi vielä pari kappaletta sinne.

Eilen sitten kehittelin ensimmäistä kertaa E6-filmejä, olin joskus ostanut Tetenalin kehitys kitin, en ollut varma sen toimivudesta. Joten ensin kehitin vain kaksi filmiä ja kun se onnistui, niin siitä rohkaistuneena päätin kehittää kuusi lisää, tässä kohtaa kaikki ei mennytkään kuin Strömsössä.

Ilmeisesti jossain vaiheessa meni kiinnite ja värikehite kannut sekaisin, eli kun laitoin omasta mielestä väri-kehitteen, niin laitoinkin kiinnitteen. No senhän arvaa mitä tapahtuu siinä vaiheessa, no oli sitten kirkkaita filmejä purkissa lopuksi. Täytyy katsoa paljonko niitä Dia filmejä oli vielä siellä jääkaapissa odottamassa kehitystä, että kannattaako ostaa 5l satsi vai pärjääkö 1l satsilla.

Mutta täytyy kehitellä joka tapauksesas itse, kun ei ole enää Foto-ykkösellä kehitys palvelua E6:lle. Ei se nyt niin vaikeata ollut, ainoa mikä tuotti vähän hankaluuksia oli kemioiden pitäminen 38 asteessa koko prosessin ajan.

Vallaton/Rascal

Näyttely alkoi, eli avajaiset olivat siis eilen.

 

Tämä kuva on siis nykyisin Artsi, Vantaan taidemuseon kokoelmissa. Eli Ghostwriter #2

Miksi #2?, no siksi että eka versio meni jo Jenkkeihin yhteen projektiin, siitä sitten lisää, kunhan sen aika on.  Aivan samanlainen se ei tietenkään ollut, tämä on ns. samaa sukua kuin edellinen kirjoittaja, mutta ei näköinen kuten me ihmisetkin tuppaamme olemaan.

Olen otettu, minun työni on ostettu museon kokoelmiin. Pieni kippis sille. Oli mukavat avajaiset, porukkaa oli paljon, avajaiset kestävät koko viikonlopun, sunnuntaina on piknik Museon tiloissa. Mielenkiintoinen konsepti sekin. Menkää tekin, jotka ette syystä tai toisesta ehtineet avajaisiin, katsomaan näyttelyä.

Ja muistakaa olla vallattomia.

Muutama skanni

Ei kuitenkaan muutama risu, kuten Youtube videossa.

Sain viikonloppuna kehiteltyä muutamat rullat mitä olin kuvannut Rolleiflexillä.  Tässä kuva Barcelonasta, jossa käytiin viime syksynä, oli mahtava kaupunki, toivottavasti joskus toiste uudelleen. Kelitkin olivat todella suotuisat. Mutta Rollei täytyisi viedä huoltoon, pitkät ajat tahmaavat, samoin kun ikänkö vaivaa, niin tähyslasi olisi hyvä vaihtaa kirkkaampaan.

Olen miettinyt, josko leikkotähyslasin vaihtaisi, vai vain kirkkaan, kiinan pojat tekevät tosin halvalla, joten voisi kokeilla ostaa molemmat ja sitten kumpi paremmin sopii, niin käyttää sitä. Tosin olen kylläluvannut itselleni, että 50-vuotis lahjaksi ostan sitten uuden, mieluusti sen f2,8 version, tai jos nyt ei ihan uutta, niin melkeen kuitenkin.

Loput kuvat laitan taas galleria puolelle, josta niitä voi käydä katselemassa.

Huomenna on sitten suuri päivä, kun Vantaan taidemuseo Artsissa avautuu Suomi 100v teemalla Vallaton/Rascal näyttely, olen siis mukana näyttelyssä yhdellä työllä, joten tervetuloa vaan, ystävät ja kylämiehet.

Näyttely tulossa ja vilkas viikko

Ihan ensimmäisenä täytyy mainostaa hieman, Vantaan taidemuseo Artsissa avautuu 17.3.2017 uusi näyttely Vallaton-Rascal, jossa minullakin on kunnia olla yhdellä työllä mukana. Avajaiset ovat 16.3.2017 klo 18-21.

Sitten siihen viime viikkoon

Ensin maanantaina kävi Helsingin Insinöörien valokuvakerho tutustumassa märkälevykuvauksen ihmeisiin ja sitten lauantaina Helsingin kameraseuran lauantaikamerat.

Muutama tunti siinä vierähti molempien porukoiden kanssa aiheesta kertoen ja kysymyksiin parhaan mukaan yrittäen vastata. Kemiasta tässä on aika lailla kyse kuitenkin. Toki kuvia saatiin molemmilla kerroille otettua, maanantaina valitettavasti onnistuin sähläämään essun kanssa lopuksi, niin että lasille tehty kuva joka oli kuivumassa, sai osansa essusta, joten muutama naarmu vielä kostealle ja pehmeälle kuvapinnalle tuli.

partagalleriaa
Partagallerian uusin jäsen

Lauantaina vastaavasti kokeilimme tehdä ensimmäisen kuvan esimerkin vuoksi jatkuvalla valolla, jotta pääsisimme enemmän autenttiseen tunnelmaan kuvan ottamisessa, entisaikaan kun ei ollut sähköllä toimivia salamalaitteita voimaosilla sun muilla varustettuna.

Eli kuvattavalle laitettiin myös niskatuki helpottamaan paikallaan oloa. Noin 16s valotus ei kuitenkaan ollut aivan riittävä, mutta idea kuitenkin saatiin tapahtumasta.  Tämä mukana oleva kuva on sitten jo otettu salamaa apuna käyttäen, eli 2x3000ws välähdyspäät yhdellä puolella isoa heijastavaa sateenvarjoa apuna käyttäen ja varjopuolella kapalevykulma tasoittamassa. Eli taas saatiin yksi partakuva projektiin.

Valitettavasti 10×12″ kuva ei mahdu leveys suunnassa kokonaan skanneriin, pitäisi varmaan hankkia isompi skanneri. Varsinkin jos jossain vaiheessa saan vielä isomman kameran hankittua, tilaus on ns. sisällä jo. Missä vaiheessa se valmistuu, on sitten oma tarinansa.

Kirppislöytöjä ja kukkakuvia

Tuli eilen käytyä kirppiksellä ja jollain oli myynnissä vanhoja visiittikortteja kohtuuhinnalla. Päätin sitten ostaa muutamia ja skannata ne myös.  Tässä kuvassa on herra käynyt Oulussa F. Suomelan valokuvaamossa otattamassa jouluaattona vuonna 1913 valokuvan itsestään. Hyvin kuva on säilynyt vaikka ikää on jo toistasataa vuotta. Nimikin oli kirjoitettu taakse, mutta sitä en nyt tähän hätään enää muista.

Sain ajatuksen keräillä näitä lisääkin, sekä tehdä oma galleriaosio näille kuville, johon laitan sitten mahdollisia tietoja henkilöistä, jos kuvissa on jotain kirjoituksia. Uskomattoman ttarkkoja nämä kuvat ovat myös, tosin ei tuohon aikaan ollut käytössä mitään ”kittilinssejä”, kuten nykyisin myydään kamerapakettien yhteydessä.

Samoin ajatukseni olisi kaivaa tietoa näistä ateljeista joissa kuvat ovat otettu, missä ovat sijainneet ja kuka oli valokuvaaja, jos jotain tietoa jostain löytyy.

Eilen oli myös hyvä päivä skannata muutama kukkakuva, joita tuli otettua tuosta kallasta josta kirjoitin joku aika sitten. Kukkakuvia tulee tulemaan lisää, joten niillekin tulee oma galleria osio.

Olen myös tullut enemmän ja enemmän siihen tulokseen, että lasilevylle kuvattu ambrotypia on vaan hienompi kuin mustalle alumiinille. Lisäksi lasilevyn uudelleen käytön mahdollisuus on plussaa. Alumiinilevyn uudelleenkäyttö on vähän niin ja näin, täysin puhtaaksi saaminen on hankalaa. Toki niitä voisi käyttää ns. valotuksen kokeiluun ensimäisen kerran jälkeen. Mutta kunhan san nuo nykyiset alumiinilevyt käytettyä, en osta niitä enää lisää, vaan käytän vain lasia.

Oppia ikä kaikki

Kävin eilen ostamassa kallan, en kuitenkaan Charlottaa.

Ajatus oli kuvata sitä, no näin toki teinkin, mutta päätin samalla himmentää hieman, jotta saisin tarvittavan syväterävyyden, samalla siirsin kameraa kohti kohdetta, niin että palkeen vetämä alkoi olla jo lähellä puolta metriä.

No siinä laskin nopeasti päässä että jos aukolla 5,6 riitti n. 2x2600ws väläys, niin tokihan nyt aukolla 16 pitäisi riittää 8x2600ws.

No eihän se nyt niin mene, kuten kaikki lukijat tietenkin huomasivat, koska aina kun aukko pienenee yhdellä, niin valotehoa täytyy olla kaksinkertainen määrä, eli lopulta tuli annettua valoa 6x6000ws + kerran se 3000ws, no nyt alkoi riittämään. Kunhan pääsen taas työhuoneellee, skannaan kuvan.

Lisäksi sain vihdoinkin valmiiksi modauksen lasille pakkafilmistä tehdyn 9x12cm perästä. Vielä pitäisi saada kameran palje kiinni ja optiikka  myös. Lisäksi opin eilen sen yhdestä Youtube videosta, että märästä kuvasta voi poistaa filmikasetista tulleet epäpuhtaudet juosevan veden alla käyttämällä pupulituppoa ja sillä ”maalaamalla” saa epäpuhtaudet pois, mutta emulsio ei kärsi. Tämän opin kun katsoin eilen yhden John Cofferista tehdyn videon jossa hän putsasi isoa tintypiaa juuri samalla lailla ja kyllä, se toimii.

Sain myös uudet käyntikortit postissa, ovat todella upeita, kiitokset vielä kerran Mika Wistille korttien desiginista.

Audienssia ja kuvausta

Viikonloppuna kävi kolme valokuvaajaa katsomassa märkälevy prosessia

Kiitokset Dick Lindberg, Olli Lehtinen ja Esa Lukala, oli mukava tavata ja näyttää omaa työtäni, sain ideoita ja varmasti jatkamme yhteistyötä.
Lisäksi sain ottaa Olli Lehtisestä potretin partaprojektiini, joka ei tosin ole tälä hetkellä mitenkään aktiivisessa tilassa, mutta kun kerran miehellä oli komea parta, niin pitihän tuo tilaisuus käyttää hyväksi. Kiitokset Ollille mallina olosta.

Edelleen tuli hieman taisteltua vernissan kanssa, oli edelleen liian tiukkaa alkoholia, mutta nyt näyttää taas hyvältä, seuraavaksi ostoslistalla on keittolevy, sellainen lasipinnalla oleva, jolla voi lämmittää levyt vernissaa varten.

Erittäin suuri kiitos kuuluu sitten erikseen Mika Wistille, hänen ansiostaan minulle on tulossa nyt aivan mielettömän upeita käyntikortteja. Kiitos Mika, apusi oli korvaamaton käyntikorttien suunnittelussa.

Vaihto

Vaihdoin tässä palveluntarjoajaa ja ajattelin että kun kerran WordPressillä tehdään, niin vaihto onnistuu kivuttomasti.

Niin sitä ihminen vasten parempaa tietoa kuvittelee kaikenlaista, no ei mennyt ihan kuin Strömsössä tämäkään, nyt kuitenkin on saatu vanhat postaukset näkyviin, mutta muutama pikkujuttu, kuten galleriat ja vanhojen kuvien näkyminen vanhoissa postauksissa, ei ole ihan helppo juttu.

No, nyt tiedän mitä se vaatii, katsotaan saadaanko kaikki kuvat vielä näkyviin kirjoituksiin, voi olla ettei, mutta sille ei voi mitään enää.

Uusi vuosi uudet kujeet, eli hyvää uutta vuotta kaikille.

Chemist doing chemistry

Today I had training session.

Sort of chemist doing chemistry, Swiss lady from Turku came to Helsinki to check out how wet plate photography is done in practice.

I also did learn a lot, like I should buy get mixer with magnet somehow. Also what I learned was, that vitamin C could be something to use to clean plate back. It was great opportunity to held this kind of event, even it for one people. Yet one thing I learned was using lights, one 3000ws flash head popped two times, with one supporting light with 4x150w+385w energy lamps were enough for exposure with aperture 5,6 during around 5sec.

Now I just need to build some permanent place for lights. chair and background. I could do this training more often, so fun it was.

Pictures from training to come later.